søndag 12. desember 2010

Knekkaker og annet.

Som mat og helse lærer (blant annet) blir det litt baking før jul. En oppskrift  jeg stadig deler, er oppskriften til disse knekkakene. Venninner lager dem, kollegaer, tidligere elever - familie. Jeg fikk oppskriften fra en av mine øvingslærere (praksisveileder) for tyve år siden og den har fulgt meg siden. Etterhvert har jeg gjort små justeringer av oppskriften...nå er den bortimot perfekt.. (hehe).


Knekkakene smaker karamell, er seige  - ikke sprø....dersom en har nok sirup i! Nam! Her kan det lønne seg å bake dobbel porsjon, for disse får bein å gå på. :)Knekkaker.

100 g margarin
1 dl sukker
1 ss vaniljesukker
2 ss sirup
1/2 dl hakkede mandler
3 dl hvetemel (hold tilbake noe)
1 ts bakepulver

Margarin, sukker, sirup og vaniljesukker røres godt.
Ha i mandler og melet som er siktet med bakepulver. Dersom deigen er tørr - ha i mer sirup! Trill fire fingertykke lengder som legges på bakepapir og trykkes flate med gaffel. Stekes pent gyldne. Skjæres opp på skrå mens de er varme! (viktig)
175 grader C i ca 8-10 min.
Jeg synes det er morsommere å gi gaver enn å få, stort sett :-) Små gaver som ikke koster stort, som du vet ligger mye omtanke ved -  er gjerne ekstra hyggelige å få.

Brente mandler og salte mandler egner seg godt å gi bort  -


Salte mandler er ganske enkelt å lage. Du legger en mengde mandler på bakepapir, inn i ovnen ved ca 180 grader C i ca 7 - 10 min. Deretter tar du ut mandlene, har dem over i en bolle og blander med 2 ss olje - videre har du salt over dem tilbake på bakepapiret. Du skal ikke være sparsommelig her, overflødig salt blir liggende igjen. Jeg la mine mandler inn i ovnen igjen,ca 4- 5 minutter, men det vet jeg ikke om er nødvendig. Jeg brukte Maldonsalt. De minner sterkt om peanøtter...København forbinder jeg med lukten av brente mandler... Det er utrolig godt! Jeg hadde ca 300 g mandler og 1/2 dl vann i en stekepanne. Videre hadde jeg ca 150 g sukker over og smeltet dette sammen på høy varme. Når vannet fordamper, krystalliserer sukkeret seg og du må passe på  - sukkeret skal smelte påny, slik at mandlene får det karakteristiske laget av knekk. Når du er fornøyd heller du mandlene over bakepapir og skiller dem med egnede redskaper (brukte selv gafler). Avkjøles.


De koselige glassene er kjøpt på Kremmerhuset.
Ha en fin søndagskveld!

5 kommentarer:

 1. Nam, så mye godt! Takk for at du deler oppskrifter, kanskje jeg må mote meg opp å prøve litt nytt iår, på tross av middelmådige kjøkkenferdigheter;)!

  Klem fra Maria!

  SvarSlett
 2. Hei Hanne... :O)
  Mine tenner løper i vann når jeg ser og leser om alt det gode du har laget... :O) Takk for at du deler oppskrift!

  Tusen hjertlig for awarden du har gitt meg! Desverre så sender jeg aldri sånn videre, har aldri gjort det Det har vært litt mindre av det i det siste, men det var en periode hvor det florerte av awarder av alle slag. Men takk uansett!

  Holder på å strikke sånn hvit lue som skal toves, men den blir så enormt stor, så jeg lurer litt på hvor stor luen din var før den ble tovet. Og når du begynner å felle, feller du 4 masker pr.omgang, eller 8 masker pr. omgang. Syns den blir så lang også, ligner litt på sånn langnisselue... hehe

  Ønsker deg en fin 3. adventskveld!

  klem

  SvarSlett
 3. Jeg tror jeg må teste de knekkakene dine, gitt! Brente mandler er noe jeg ALDRI får til, men kakene skal jeg vel greie. Ha en fin uke! Synnøvehilsen

  SvarSlett
 4. Hei igjen!
  Takk for oppklarende svar. Jeg har nok felt litt for lite, felte bare 4 masker annenhver omgang. Nå har jeg 11 masker pr. felt(trodde det var totalt) og fasongen minner mest om en nisselue... lol

  Sånn ellers høres det ganske likt ut som din var før toving. Jeg tror nok jeg skal rekker opp til dere fellingen begynte, sånn at det blir riktig!

  Ha en fortsatt fin kveld!

  SvarSlett
 5. Hei!
  Nå har jeg sett litt gjennom bloggen din, og her var det utrolig mye lekkert! Så mye fint du lager. Jeg la meg til som følger hos deg, gleder meg til å følge med deg framover:)

  Hilsen Høstmamma

  SvarSlett

Jeg setter stor pris på kommentaren din! Tusen takk!

Related Posts with Thumbnails